Warmtepomp met vloerverwarming: waarom een goede combinatie?

- Algemeen
Warmtepomp met vloerverwarming of radiatoren 3 opties

Een warmtepomp is een energiezuinige verwarmingsoplossing — en al zeker als je kiest voor een THERMA(stage) lucht-waterwarmtepomp. Dat komt omdat deze warmtepomp zeer efficiënt werkt op lage temperatuur, net als vloerverwarming. Ontdek hier waarom het een uitstekend idee is om je lucht-waterwarmtepomp met vloerverwarming te combineren. 

Hoe werkt een warmtepomp met vloerverwarming? 

Een klassiek verwarmingssysteem (een cv-ketel met radiatoren) warmt het cv-water op tot minstens 65 °C. Bij de warmtepomp is de aanvoertemperatuur het best zo laag mogelijk (35 °C), om een zo goed mogelijk rendement te verzekeren. Het afgiftesysteem moet daarom een voldoende grote omvang hebben om de woning snel comfortabel warm te krijgen.  

Vloerverwarming werkt optimaal bij een lage watertemperatuur, ligt over de hele ruimte verspreid en geeft de warmte gelijkmatig af over een grote oppervlakte. Daarom gaan een lucht-waterwarmtepomp en vloerverwarming perfect samen.  

Voordelen warmtepomp met vloerverwarming 

  • Energiezuinig en milieuvriendelijk: deze combinatie verbruikt aanzienlijk minder energie dan een cv-ketel met radiatoren en stoot minder CO2-uit. 
  • Koelen via vloerverwarming: bepaalde lucht-waterwarmtepompen kunnen je woning koelen. Er loopt dan koud water door de vloerverwarming. 
  • Hoog comfort: het is altijd lekker warm aan je voeten en de binnentemperatuur blijft constant. 

Warmtepomp en vloerverwarming bij nieuwbouw 

Met een nieuwbouwwoning kun je in alle vrijheid kiezen voor het duurzaamste en zuinigste verwarmingssysteem: een warmtepomp met vloerverwarming. Combineer je die keuze ook nog eens met zonnepanelen, dan verwarm je bijna energieneutraal en voldoe je aan de strenge EPB-normen

Bestaande vloerverwarming aansluiten op warmtepomp? 

Verwarm je al op vloerverwarming met water? Meestal kun je zonder problemen een warmtepomp aansluiten op de bestaande leidingen, maar bespreek zeker de mogelijkheden met een expert. Jammer genoeg zijn elektrische accumulatoren niet compatibel met een warmtepomp.  

THERMA(stage) warmtepomp met vloerverwarming 

Wat is nu de beste warmtepomp voor vloerverwarming? Sowieso heb je daarvoor een lucht-watersysteem of geothermische warmtepomp nodig. Een lucht-luchtwarmtepomp (vaste airco) kun je niet inzetten als centrale verwarming met vloerverwarming. 

Met een THERMA(stage) lucht-waterwarmtepomp, die ook sanitair warm water produceert, zit je altijd goed. We hebben zowel compacte modellen met geïntegreerde boiler als warmtepompen met apart boilervat.  

Enkele aandachtspunten 

Een THERMA(stage) lucht-waterwarmtepomp gaat efficiënt om met energie. Voor een optimale werking, hou je hiermee rekening: 

  • Goede isolatie is een must voor verwarming op lage temperatuur en een hoog rendement. Zo laat je geen warmte verloren gaan. 
  • Vraag advies aan een expert om te weten welke oplossing ideaal is voor jouw situatie. We brengen je graag in contact met een erkend installateur in je buurt. Laat snel van je horen
Contact met een Novaya-installateur Laat hier je contactgegevens achter